Szauna

A szauna az első szó, amit finnül megtanulunk. Ott a szauna szent dolog, nemcsak a test, de a lélek megtisztulását is szolgálja. Egyetlen házból sem hiányozhat.


Tanuljunk tőlük!

 

Valószínűleg Kelet-Ázsiából származik az ősi szauna kultúra, ahol földbe vájt gödrökre sátrakat húztak, benne köveket hevítettek. Ez volt a kor emberének szaunája. A kövekre vizet locsolva gőz keletkezett, így vált ketté a szaunák és a gőzfürdők világa. A népvándorlással kb. 2000 évvel ezelőtt a finnek közvetítésével került Európába.
Ma a szauna a wellness világ legelterjedtebb alkotó eleme.

 

Irány az egészség

Rendszeres szaunázás megvéd a megfázásoktól, a test fitt és egészséges marad. Növeli az ellenálló képességet, fiataltól idősekig mindenkire jó hatással van. A hideg és meleg váltakozása kitágítja és összehúzza a véredényeket, edzésben tartja a szívet, az izmokat ellazítja.
Rendszeres szaunázók között a megfázás szinte ismeretlen, ha mégis, sokkal gyorsabban helyreáll az egészség. Egy jó szaunázás felér egy újjászületéssel.
Az egymás utáni szauna ciklusok jótékony hatással vannak a bőrre is.
A meleg hatására javul a vérellátása, a tápanyag és az oxigén könnyebben eljut rendeltetési helyére, a bőrcellák hamarább újulnak meg, a bőr öregedése lelassul.
Az intenzív izzadás a salakanyagokat fellazítja, a bőr megtisztul.

Tapintsuk csak meg bőrünket egy jó szaunázás után ! Feszessége és finomsága érezhető.

 

Miért jó, ha izzadunk?Miért jó, ha izzadunk?


Sokan teszik fel a kérdést, a szaunázás melyik fajtáját érdemes választani?
Mind a finn szauna mind az infraszauna meleg fürdő, fiziológiailag azonban eltérően késztetik izzadásra szervezetünket.
A finn szaunában a levegőt melegítjük. Típustól függően 80-90 °C-ra, vagy akár extrém 100-110 °C-ra is. A meleg a bőrünket éri először, majd kívülről befelé egyre mélyebbre hatol a szövetekbe. Testünk észleli, hogy a megszokott 37 °C-os hőmérséklet megváltozott, szabályzó szerepe azonnal működésbe lép, kiadja a parancsot a hűtésre. A szív tartalékait mozgósítva a vérkeringést fokozza, izzadást idéz elő, verejtéket termel, mert „Ismerve a fizikát” tudja, hogy a verejték elpárologtatása nagy hőelvonással –hűtéssel—jár. Így próbálja az eredeti testhőmérsékletet visszaállítani.
A vérkeringés fokozódásának van egy másik hatása: a véredények kitágulnak, a leülepedett salakanyag a szövetekben fellazul, az izzadsággal együtt a bőrön keresztül eltávozik.
A szaunázó ember ezt használja ki, ettől születik ujjá.
Az infraszauna más típusú meleg fürdő, az izzasztást más elven hozza létre.A testet nem a kabin levegője melegíti, hanem sugárzás révén melegszik, hasonlóan a napsugárzáshoz.
A megfelelő hullámhosszú sugárzás nem a bőr felületére hat, mélyebbre hatol be a testünkbe, a mélyebb tartományokban fejti ki hatását, szinte belülről kifelé melegíti át a szerveinket. Az infra sugarat előállító egységet --a sugárzót—sokan „mélysugárzónak” is nevezik.
Az infrakabin jellemzője, hogy a testet kellemes melegség járja át a nélkül, hogy a vérkeringést, a szívet extrém módon igénybe venné. Különösen hidegben kellemes az egész testet átható meleg érzet, de segít a reumás panaszokon, és elmulasztja a hátfájást.
A kabin hőmérséklete 35-45 °C.

 

A legismertebb finn típusú szaunák mellett egyre jobban terjed az infraszauna, és megjelent a sószauna is, mely a szaunázás élményét a sóterápia jótékony hatásával párosítja.

Wellness koncepció Wellnesstechnikai tervezés Látványtervezés Termékek, megvalósítás, kivitelezés Szervíz
oldal tetejére    fel  

ALBATROS Kft. Wellnesstechnika © alapítás éve 1993.
cím: 1036 Budapest, Lajos utca 80. (passzázs)  |   telefon: +36 30 931 5531  |   fax: +36 1 437 0001  |   e-mail: info@albatros.hu
design: www.ekome.hu